Povoljniji krediti Fonda za razvoj

Bez autora
Dec 30 2012

Fond za razvoj Republike Srbije u 2013. godini će odobriti kreditnu podršku srpskoj privredi u iznosu od približno 12 milijardi dinara. Privrednici mogu da očekuju niže kamate i produženje rokova otplate kredita.Programi Fonda za sledeću godinu su razvojni i ukupan iznos kreditne podrške približno je na nivou 2012. godine, ali uz sniženje kamate od 0,5 posto za investicione kredite, period počeka od godinu dana i produženje rokova otplate za godinu dana, na sedam godina.

Povoljniji krediti Fonda za razvojFond za razvoj Republike Srbije u 2013. godini će odobriti kreditnu podršku srpskoj privredi u iznosu od približno 12 milijardi dinara.

Ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Verica Kalanović je na predstavljanju programa rada Fonda za razvoj za 2013. godinu u Vladi Srbije istakla da privrednici mogu da očekuju niže kamate i produženje rokova otplate kredita.

Ona je naglasila da su programi Fonda za sledeću godinu razvojni i da je ukupan iznos kreditne podrške približno na nivou 2012. godine, ali uz sniženje kamate od 0,5 posto za investicione kredite, period počeka od godinu dana i produženje rokova otplate za godinu dana, na sedam godina.

Za nerazvijena područja će biti izdvojeno 4,5 milijardi dinara i ti krediti Fonda su najpovoljniji koji se mogu dobiti za tu namenu, a za njih će važiti sniženje kamate, produženje roka vraćanja na sedam godina, uz grejs period od jedne godine.

Krediti za likvidnost će takođe biti odobravani pod povoljnijim uslovima uz znatno smanjenje kamate, što se odnosi i na kredite za preduzetnike, u okviru kojih je predviđeno i kreditiranje ženskog preduzetništva, starih zanata i start-ap kredita za mikro biznis.

Kamatna stopa za investicione kredite Fonda u 2013. godini će iznositi od 2,5 do četiri posto, za kredite za likvidnost od 2,8 do četiri posto, za kredite za preduzetništvo od dva do tri posto (u okviru kojih je i podrška ženskom preduzetništvu gde će kamata biti od 1,5 do 2,5 posto), za stare zanate i start-ap kredite kamata je dva posto, dok kamate za kredite za nerazvijena područja iznose od jedan do tri posto.

Kalanović je ponovila da će srpska privreda iz Fonda za razvoj u narednoj godini imati mogućnost da se zaduži na kvalitetniji i pristupačniji način, i dodala da se podrškom Fonda za četiri programa pomoći srpskoj privredi u 2013. godini zaokružuje set mera koje je Vlada Srbije preduzela u ovoj godini za privredni razvoj.

Ministar je podsetila na to da je Fond u prethodnih pet godina u srpsku ekonomiju plasirao približno100 milijardi dinara, ili 13.450 kredita, što ga svrstava među pet najznačajnijih finansijskih institucija u zemlji za podršku privredi, osim četiri poslovne banke - Banke Inteza, Komercijalne, Unikredit i Rajfajzen banke.

Kalanović je istakla da su kamate Fonda za razvoj niže od kamata poslovnih banaka, koje vode računa isključivo o ekonomskoj opravdanosti projekta, za razliku od Fonda koji vodi računa i o društvenoj opravdanosti.

Podrška Fonda je usmerena i prema onima koji teško dobijaju kredite kod poslovnih banaka, kao što su mala i srednja preduzeća, projekti za nerazvijena i devastirana područja, a preko Fonda se usmeravaju i sredstva za razvoj sektorskih politika u privredi, kao što je podrška građevinskoj industriji, turizmu, nerazvijenim područjima i slično, zaključila je ministar.

Direktor Fonda za razvoj Slađana Backović ponovila je da su kamatne stope za kredite iz Fonda u sledećoj godini izuzetno povoljne i da će iznositi maksimalno do četiri posto na godišnjem nivou, pri čemu neće biti drugih troškova.

Ukupna finansijska i kreditna aktivnost Fonda u 2012. godini iznosila je približno 30 milijardi dinara, ukazala je ona i navela da je Fond u ovoj godini po planu ostvarivao naplatu kredita, kao i njihov plasman.

Backović je precizirala da je u ovoj godini privredi iz sredstava Fonda i iz naplate ranije odobrenih kredita plasirano 19 milijardi dinara kredita.

Prema njenim rečima, na jučerašnjoj sednici Upravnog odbora Fonda odobreno je 180 kredita za privredu u iznosu od 6,1 milijardu dinara, od čega je 3,8 milijardi odobreno za programe u centralnoj i razvijenijim delovima Srbije, a 2,1 milijarda za nerazvijena područja.

Backović je naglasila da Fond nudi povoljnije uslove kreditiranja i da se prilagođava tržištu i ekonomskoj i privrednoj situaciji u zemlji, kao i da uvodi mogućnost reprogramiranja i odlaganja naplate kredita.

Potreba za reprogramiranjem je velika i ta novina se uvodi u cilju pomoći privredi, zbog održanja likvidnosti preduzeća i broja zaposlenih, navela je ona.

U okviru reprograma se, kako je objasnila, predviđaju 24 meseca grejs perioda i produženje roka otplate za još 24 meseca, a kamatne stope u tom periodu ostaju nepromenjene.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik